Spaghetti alla Carbonara - wykorzystaj resztki wędlin

Błyskawiczne danie i pyszny obiad

SKŁADNIKI:

3 PORCJE

-3 jajka

-2 łyżki śmietany 18%

-100 g boczku lub wędliny

-150 g makaronu spaghetti

-2 ząbki czosnku

-½ pęczka natki pietruszki

-30 g parmezanu

-sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Na patelnię włożyć pokrojony w kostkę boczek lub wędlinę i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem, dodać śmietanę i wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji.

Makaron ugotować w osolonej wodzie (teoretycznie powinien być al dente, jednak ja lubię, gdy makaron jest mięciutki).

Do wędliny łyżką  przekładamy prosto z garnka ugotowany makaron, całość zalewamy masą jajeczną (pamiętajmy, aby wszystko działo się na małym ogniu, ponieważ jajka nie mogą się ściąć), delikatnie wszystko mieszamy, aż masa jajeczna zacznie robić się gęsta i otuli makaron kremowym soczystym sosem.

Makaron przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem i danie jest gotowe, a w waszej lodówce nie zalega wędlina 

Jeżeli macie problem ze ściętym sosem na spaghetti alla carbonara, to dajcie sygnał, a zdradzę Wam dobry sposób, jak tego uniknąć 


Komentarze

Popularne posty