Kolorowe mielone z ryżem
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g cukinii
- 100 g ugotowanego ryżu (możemy również użyć dowolnej kaszy, która pozostała nam z obiadu )
- 1 duża marchew ( możemy użyć świeżej lub ugotowanej, pozostałą nam np. z rosołu,
możemy również dodać inne ulubione warzywo)
- mała cebula
- 1 jajko
- szczypiorek oraz natka pietruszki (pęczek)
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia przed
smażeniem
- olej do smażenia
Na dużych oczkach tarki ścieramy cukinię oraz marchew. Cukinię solimy i przekładamy na około 15 minut na sitko, aby odcisnąć sok.
Do miski wkładamy mielone mięso dodajemy odciśniętą cukinię, startą marchew oraz startą na małych oczkach cebulę, łączymy z posiekanym koprem, szczypiorem. Dodajemy jajko oraz ryż (lub kaszę)
Całość mieszamy, a następnie formujemy średniej wielkości kotlety , które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Kotlety można również upiec w ciągu 40minut , w piekarniku rozgrzanym do temp 180C.
37% wyrzuconej żywności stanowią warzywa. Kolorowe mielone z ryżem są doskonałą propozycją na wykorzystanie warzyw , ale również ryżu, czy też kaszy z poprzedniego dnia .
Jednak pamiętaj, że w ryżu szybko namnażają się bakterie, i dlatego ugotowany ryż należy przechowywać w lodówce. Tak przygotowane kotlety możesz zamrozić i w odpowiednim czasie sięgnąć po gotowy obiad.


.jpg)








Komentarze
Prześlij komentarz