Kolorowe mielone z ryżem

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego 
- 200 g cukinii 
- 100 g ugotowanego ryżu  (możemy również użyć dowolnej  kaszy, która pozostała nam z obiadu )
- 1 duża  marchew ( możemy użyć świeżej lub ugotowanej, pozostałą nam np. z rosołu, 
   możemy również dodać inne ulubione warzywo)
- mała cebula
- 1 jajko 
- szczypiorek  oraz natka pietruszki (pęczek)
 - sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtoczenia przed smażeniem 
- olej do smażenia

Na dużych oczkach tarki ścieramy cukinię oraz marchew. Cukinię solimy  i przekładamy na około 15 minut na sitko,  aby odcisnąć sok. 
Do miski wkładamy mielone mięso  dodajemy odciśniętą cukinię,  startą marchew oraz startą na małych oczkach cebulę, łączymy z posiekanym koprem, szczypiorem. Dodajemy jajko oraz ryż (lub kaszę)



Całość mieszamy, a następnie formujemy średniej wielkości kotlety , które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy  na  rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Kotlety można również upiec w ciągu 40minut , w piekarniku rozgrzanym do temp 180C. 

37% wyrzuconej żywności stanowią warzywa. Kolorowe mielone z ryżem są doskonałą propozycją na wykorzystanie warzyw , ale również ryżu, czy też kaszy z poprzedniego dnia .
Jednak pamiętaj, że  w ryżu szybko namnażają się bakterie, i dlatego ugotowany ryż należy przechowywać w lodówce. Tak przygotowane kotlety możesz zamrozić i w odpowiednim czasie sięgnąć po gotowy obiad.






Komentarze

Popularne posty