Quiche z resztek ryby

Składniki:

Ciasto: 

• 200 gramów mąki 

• 100 gramów masła

 • 1 jajko

 • sól

 Nadzienie: 

• 1 cebula 

• 300 g resztek ryby (jaką mamy: pieczona, smażona, wędzona)

• ugotowane warzywa pozostałe z obiadu, np. ziemniaki, brokuły, marchew, cukinia (opcjonalnie) 

• pomidory (opcjonalnie) 

• 3 jajka 

• 500 ml płynnej śmietany

 • sól, pieprz

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto, które odkładamy na 1 h do lodówki. Okrągłą formę natłuszczamy, wykładamy kruche ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180oC i pieczemy 10 min. Rybę oddzielamy od ości, rozdrabniamy w mniejsze kawałki, posiekaną w kostkę 

Cebulę podsmażamy – dodajemy ją do ryby. Śmietanę łączymy z roztrzepanymi jajkami oraz solą i pieprzem (ewentualnie dodajemy ulubione przyprawy). Na podpieczonym cieście układamy rybę i warzywa (które chcemy wykorzystać). Całość zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną. Wkładamy z powrotem do piekarnika, aż quiche się zarumieni.



Komentarze

Popularne posty