Quiche z resztek ryby
Składniki:
Ciasto:
• 200 gramów mąki
• 100 gramów masła
• 1 jajko
• sól
Nadzienie:
• 1 cebula
• 300 g resztek ryby (jaką mamy: pieczona, smażona, wędzona)
• ugotowane warzywa pozostałe z obiadu, np. ziemniaki, brokuły, marchew, cukinia (opcjonalnie)
• pomidory (opcjonalnie)
• 3 jajka
• 500 ml płynnej śmietany
• sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto, które odkładamy na 1 h do lodówki. Okrągłą formę natłuszczamy, wykładamy kruche ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180oC i pieczemy 10 min. Rybę oddzielamy od ości, rozdrabniamy w mniejsze kawałki, posiekaną w kostkę
Cebulę podsmażamy – dodajemy ją do ryby. Śmietanę łączymy z roztrzepanymi jajkami oraz solą i pieprzem (ewentualnie dodajemy ulubione przyprawy). Na podpieczonym cieście układamy rybę i warzywa (które chcemy wykorzystać). Całość zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną. Wkładamy z powrotem do piekarnika, aż quiche się zarumieni.

.jpg)







Komentarze
Prześlij komentarz