Ocet jabłkowy ze skórek i ogryzków jabłek
Składniki:
- skórki jabłek oraz ogryzki (ważne aby nie były nadpsute)
- 3 łyżki cukru
- 1 l wody
Skórki oraz ogryzki jabłek układamy w dużym, wyparzonym słoju. Umieszczone w słoiku resztki jabłek zalewamy litrem letniej, przegotowanej wody z dodatkiem cukru, pamiętając, aby owoce były całkowicie przykryte wodą. Słój zabezpieczamy lnianą ściereczką przed muszkami i odstawiamy w ciepłe miejsce, mieszamy dwa razy dziennie drewnianą łyżką, aby nie powstała pleśń.
Po około 2 tygodniach przecedzamy uzyskany płyn i odstawiamy go do dalszej fermentacji na kolejne 2 tygodnie.
Po zakończeniu procesu fermentacji ocet jeszcze raz przecedzamy, rozlewamy w butelki i przechowujemy w ciemnym miejscu. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie – świetnie się sprawdzi do doprawienia sałatek czy do marynaty mięs, rozcieńczonego można użyć do pielęgnacji cery, a z uwagi na działanie antybakteryjne można go wykorzystać do czyszczenia powierzchni, a także do płukania chorego gardła.
.jpg)








Komentarze
Prześlij komentarz