Szakszuka z resztek wędlin oraz warzyw

Szakszuka w języku arabskim oznacza :" wielki bałagan", ta potrawa jest świetnym czyścicielem lodówki, a dodatkowo zapewni nam smaczny , pełen witamin posiłek.

Składniki:

  • warzywa (takie, jakie mamy, np. pół czerwonej papryki, suszone pomidory,

  • 4-5 pieczarek, 60-100 g ciecierzycy z puszki, szpinak) •

  • 3 pomidory , mogą być pomidory z puszki lub koktajlowe możemy też wykorzystać gęsty sos pomidorowy

  • • 50-100 g wędliny, kiełbasy lub mięsa pieczonego

  • 1 mała cebula

  • 2-3 jajka

  • sól, pieprz, bazylia, kurkuma, natka pietruszki, szczypiorek lub inne ulubione przyprawy i zioła •

  • 1 łyżka oliwy lub łyżeczka masła

  • 60 g mozzarelli (opcjonalnie) lub pokrojony ser feta, ale pamiętajmy, że wtedy potrawy nie solimy

Wszystkie warzywa łącznie z cebulą kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy wędlinę i chwilę podsmażamy z cebulką.     Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory – podsmażamy ok. 5min, po tym czasie dodajemy resztę warzyw. Wszystko razem podsmażamy do momentu odparowania większości soków z warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, mieszając od czasu do czasu.Po odparowaniu większości soków robimy 2-3 wgłębienia (w zależności od tego, ile użyjemy jajek) i wbijamy w nie jajka, doprawiając je odrobiną soli i pieprzu. Jeżeli chcemy dodać szczypiorek, natkę, mozzarellę lub ser feta to jest to idealny moment, aby to zrobić. Smażymy pod przykryciem do ścięcia się białek.


Komentarze

Popularne posty