Szakszuka z resztek wędlin oraz warzyw
Szakszuka w języku arabskim oznacza :" wielki bałagan", ta potrawa jest świetnym czyścicielem lodówki, a dodatkowo zapewni nam smaczny , pełen witamin posiłek.
Składniki:
warzywa (takie, jakie mamy, np. pół czerwonej papryki, suszone pomidory,
4-5 pieczarek, 60-100 g ciecierzycy z puszki, szpinak) •
3 pomidory , mogą być pomidory z puszki lub koktajlowe możemy też wykorzystać gęsty sos pomidorowy
• 50-100 g wędliny, kiełbasy lub mięsa pieczonego
1 mała cebula
2-3 jajka
sól, pieprz, bazylia, kurkuma, natka pietruszki, szczypiorek lub inne ulubione przyprawy i zioła •
1 łyżka oliwy lub łyżeczka masła
60 g mozzarelli (opcjonalnie) lub pokrojony ser feta, ale pamiętajmy, że wtedy potrawy nie solimy
Wszystkie warzywa łącznie z cebulą kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy wędlinę i chwilę podsmażamy z cebulką. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory – podsmażamy ok. 5min, po tym czasie dodajemy resztę warzyw. Wszystko razem podsmażamy do momentu odparowania większości soków z warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, mieszając od czasu do czasu.Po odparowaniu większości soków robimy 2-3 wgłębienia (w zależności od tego, ile użyjemy jajek) i wbijamy w nie jajka, doprawiając je odrobiną soli i pieprzu. Jeżeli chcemy dodać szczypiorek, natkę, mozzarellę lub ser feta to jest to idealny moment, aby to zrobić. Smażymy pod przykryciem do ścięcia się białek.

.jpg)








Komentarze
Prześlij komentarz