Bajaderki z resztek ciast

Składniki:

-600 g resztek ciast, np. muffinek, ciast nieudanych (z zakalcem), biszkoptów, pierników, keksów, herbatników itp.

-2 łyżki kakao (lub mniej, jeśli używamy czekoladowych ciast)

-50 g masła

-1/4 szkl. mleka

-100 g cukru (lub mniej, jeśli ciasta są bardzo słodkie)

-3 łyżki dżemu lub powideł śliwkowych

-2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli

-ulubione dodatki do ciast, np. bakalie, skórki owocowe, posiekana czekolada

 jeśli lubimy, możemy dodać kilka kropli zapachu rumowego.

-100 g mlecznej/gorzkiej czekolady

-kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek

Resztki ciast drobno kruszymy lub miksujemy. Dodajemy ulubione dodatki (rodzynki, orzechy, żurawinę itp.). Całość mieszamy. Zagotowujemy masło z kakao, cukrem oraz mlekiem. Jeszcze ciepłą mieszankę dodajemy do pokruszonych ciast wraz z powidłami oraz kremem czekoladowym, następnie dodajemy zapach rumowy. Wszystko dobrze mieszamy, a potem zagniatamy. 
Jeśli masa jest zbyt ścisła, możemy dodać więcej powideł .Z masy formujemy ok. 10 kulek. Schładzamy je w lodówce. Rozpuszczamy czekoladę, następnie ją schładzamy. Zimne bajaderki zanurzamy w czekoladzie i obtaczamy we wiórkach kokosowych. Odstawiamy do zastygnięcia.



Komentarze

Popularne posty