Bajaderki z resztek ciast
Składniki:
-600 g resztek ciast, np. muffinek, ciast nieudanych (z zakalcem), biszkoptów, pierników, keksów, herbatników itp.
-2 łyżki kakao (lub mniej, jeśli używamy czekoladowych ciast)
-50 g masła
-1/4 szkl. mleka
-100 g cukru (lub mniej, jeśli ciasta są bardzo słodkie)
-3 łyżki dżemu lub powideł śliwkowych
-2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli
-ulubione dodatki do ciast, np. bakalie, skórki owocowe, posiekana czekolada
jeśli lubimy, możemy dodać kilka kropli zapachu rumowego.
-100 g mlecznej/gorzkiej czekolady
-kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek
Resztki ciast drobno kruszymy lub miksujemy. Dodajemy ulubione dodatki (rodzynki,
orzechy, żurawinę itp.). Całość mieszamy.
Zagotowujemy masło z kakao, cukrem
oraz mlekiem. Jeszcze ciepłą mieszankę
dodajemy do pokruszonych ciast wraz
z powidłami oraz kremem czekoladowym,
następnie dodajemy zapach rumowy.
Wszystko dobrze mieszamy, a potem zagniatamy.
Jeśli masa jest zbyt ścisła,
możemy dodać więcej powideł .Z masy
formujemy ok. 10 kulek. Schładzamy je
w lodówce.
Rozpuszczamy czekoladę, następnie ją
schładzamy. Zimne bajaderki zanurzamy
w czekoladzie i obtaczamy we wiórkach
kokosowych. Odstawiamy do zastygnięcia.

.jpg)








Komentarze
Prześlij komentarz