Ryba w cieście francuskim z pieczarkami
Składniki:
-1 filet ryby (np. dorsza ze skórą, łososia), możemy również wykorzystać filety wcześniej usmażone, które zostały nam ze Świąt
-ciasto francuskie 1 opakowanie
-250 g pieczarek ( możemy również dodać, szpinak, suszone pomidory)
-1 cebula
-natka pietruszki
-cytryna
-jajko
-sól, pieprz oraz ulubione przyprawy
Po przestudzeniu skrapiamy cytryną do smaku i oddzielamy filet od skóry. Rybę kładziemy na połowie ciasta francuskiego. Na filet układamy pieczarki, przykrywamy drugą połową ciasta, zawijamy, boki chowamy pod spód i formujemy kształt ryby. Z ziela angielskiego robimy oko ryby. Łuski na grzbiecie zaznaczamy krawędzią czubka łyżki. Nie zapominamy również o płetwach i ogonie. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w 200°C.

.jpg)








Komentarze
Prześlij komentarz