Ryba w cieście francuskim z pieczarkami

 Składniki:

-1 filet ryby (np. dorsza ze skórą, łososia), możemy również wykorzystać filety wcześniej usmażone, które zostały nam ze Świąt 

-ciasto francuskie 1 opakowanie 

-250 g pieczarek ( możemy również dodać, szpinak, suszone pomidory)

-1 cebula 

-natka pietruszki

-cytryna

-jajko

-sól, pieprz oraz ulubione przyprawy

Rybę doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i na chwilę odstawiamy (jeśli wykorzystujemy rybę, którą już mamy usmażoną, to obieramy ją z ości i skóry). Pieczarki kroimy w plastry i przysmażamy z cebulką. Do pieczarek pod koniec smażenia dodajemy przyprawy oraz posiekaną natkę. Wybraną rybę podsmażamy na rozgrzanej patelni, oprószając ją lekko mąką tak, aby jej nie przesuszyć (skórą do spodu patelni).

 Po przestudzeniu skrapiamy cytryną do smaku i oddzielamy filet od skóry. Rybę kładziemy na połowie ciasta francuskiego. Na filet układamy pieczarki, przykrywamy drugą połową ciasta, zawijamy, boki chowamy pod spód i formujemy kształt ryby. Z ziela angielskiego robimy oko ryby. Łuski na grzbiecie zaznaczamy krawędzią czubka łyżki. Nie zapominamy również o płetwach i ogonie. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w 200°C.



Komentarze

Popularne posty